Toskańskie zupy

Tradycyjna toskanska zupa kapusciana
W Toskanii robi sie przepyszna zupe z tzw. czarnej kapusty. Pochodzi ona z Toskanii, wiec nie wiem czy bedzie dostepna w Polsce, oto jak wyglada na stronie:
http://it.wikipedia.org/wiki/File:Lacinato_kale.jpg
Zeby ja zastapic, do przepisu uzyje wloskiej kapusty. Pragne wam napisac,ze przepis jest pracochlonny, do jego przygotowania potrzeba duzo wolnego czasu. Za to efekt koncowy jest super pychota!!
W przepisie uzywam kapuste wloska

Podaje przepis mojego autorstwa, dzisiaj wyprobowany "na wlasnej skorze".
Skladniki na zupe:
1 kg kapusty wloskiej
2-3 marchewki
2 lodygi selera naciowego
2 czerwone cebule
300 gram suchej bialej fasolki
1 opakowanie przecieru pomidorowego
2-3 zabki czosnku
kilka listkow swiezej szalwii
oliwa z oliwek
sol

Przygotowanie:
Moczymy fasole w wodzie przez minimum 12 godzin. Nastepnie gotujemy ja do miekkosci (dodajac liscie szalwi, 1 caly zabek czosnku oraz sol).Kiedy bedzie gotowa, po pierwsze:
wylawiamy rozgotowany czosnek
po drugie:
fasole dzielimy ja na dwie czesci: jedna mielimy na gladka mase (zeby ladnie sie zgniotla, podczas mielenia jej mozemy dodac troche oliwy z oliwek).Druga czesc pozostawiamy w calosci. Uwaga! Wode po gotowaniu fasoli odstawiamy na bok, bedzie nam potrzebna!!
W miedzyczasie do najwiekszego gara jaki macie w domu wlewamy pare lyzek oliwy, na ktorej podsmazamy: cienko pociete zabki czosnku, marchew, seler naciowy, cebule (dodajemy troche soli). Kiedy warzywa zmiekna dodajemy do nich poszatkowana kapuste (ja uzylam robota kuchennego) i wszystko razem mieszamy.

Po 10 minutach dodajemy opakowanie przecieru pomidorowego oraz okolo 2 szklanki wody, w ktorej gotowalismy fasole. Nasza zupe kapusciana gotujemy przez 1 godziny. Nastepnie dodajemy do niej zmielona i cala fasole, mieszamy. Gotujemy przez 20-30 minut.  Na tym koniec,zupa jest wreszcie gotowa!!
Smacznego.
Toskanska zupa kapusciana na polskich warunkach



Pappa al pomodoro 
Składniki:
600 gram dojrzałych pomidorów
1 ½ litra rosołu mięsnego
1 cebulka
2 ząbki czosnku
250 gram czerstwego chleba
kilka liści bazylii
½ szklanki oliwy z oliwek
sól i pieprz

Przygotowanie:
Na patelnię wlewamy ½ szklanki oliwy, wrzucamy drobno skrojony czosnek, cebulkę. W między czasie przecieramy pomidory i dodajemy do cebuli i czosnku, wszystko dusimy przez kilka minut. Dodajemy rosół oraz pokrojony chleb na kawałki. Dodajemy soli i pieprzu i gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu kiedy chleb się rozpadnie.

Krem z marchwi

Skladniki:
250 gram marchwi
½ bialej cebuli
0,8 litra wody lub rosolu miesnego
1 lyzka oliwy z oliwek
40 gram startego sera Parmezanu
50 gram tartej bulki
Przygotowanie:
Czyscimy, obieramy marchew, tniemy na kawaleczki.Na pateli rozgrzewamy oliwe, dodajemy drobno skrojona cebule, sol i pieprz. Na koncu wrzucamy marchew i wszystko dusimy. Nastepnie dodajemy 0,8 litra wody lub rosolu i gotujemy do momentu az marchew bedzie mieciutka, rozgotowana. W robocie miksujemy zupe na krem i stawiamy ja jeszcze na chwile na gaz dodajac jednoczesnie tarta bulke.
Podajemy posypana serem Parmezanem.
 
Florencka zupa cebulowa
Skladniki:
  • 1 kg cebuli (powinny byc czerwone, ja dodalam jednak te biale)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 kawalki czerstwego chleba
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • starty parmezan do posypania
  • sol i pieprz


Przygotowanie:
Na patelni polanej oliwa wrzucamy drobniutko skrojona cebule. Podsmazamy do momentu kiedy cebula sie zarumieni. Dodajemy soli. Wrzucamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez  30-40 minut. Na glebokich talerzach rozkladamy kawalki chleba (czerstwego lub podpieczonego), a na nie wlewamy zupe. Posypujemy parmezanem oraz swiezo zmielonym pieprzem.
Florencka zupa cebulowa