Toskańskie slodkie przepisy

Brutti ma buoni z Prato
Podaje bardzo prosty przepis na toskanskie ciasteczka. Przepis z miasta Prato:
Skladniki:
  • 250 gram zmielonych orzechow laskowych
  • 250 gram zmielonych migdalow
  • 500 gram cukru
  • 6 bialek
  • starta skorka z 1 cytryny

Przygotowanie:
Z bialek i cukru ubijamy na sztywno piane. Kiedy piana bedzie gotowa dodajemy starta skorke z cytryny, zmielone migdaly i orzechy. Delikatnie mieszamy. Na blasze przykrytej papierem do pieczenia formulujemy ciasteczka. Odstawiamy je by "odpoczely" przez minimum 6 godzin, nastepnie wkladamy do pieca i pieczemy przez 20  minut (w temperaturze 150 stopni). Po wyjeciu z pieca ciasteczka mozemy posypac cukrem pudrem.

Schiacciata con l'uva
Do przygotowania ciasta potrzebujemy malutkie, czarne winogrona, z mala iloscia pestek (rosna one rowniez w Polsce). Obrywamy je do glebokiego naczynia.
Na patelni ogrzewamy oliwę z oliwek i trochę rozmarynu. Następnie odcedzamy oliwę od rozmarynu. 
Oto przepis na ciasto:
  • 350 - 400  gr maki
  • 20 gr drozdzy piwnych
  • 1 szklanka wody
  • 4 lyzki cukru 
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • sol
Przygotowanie:
W szklance cieplej wody rozpuscic drozdze. Odstawic na chwile do wyrosniecia. Do glebokiego naczynia (np.miski) wsypac make, dolac drozdze, 4 lyzki cukru, 4 lyzki oliwy i szczypte soli. Wyrobic ciasto, po czym przykryc je sciereczka i odstawic na 1 godzine w cieplym miejscu.
Cd... Ciasto mozna rowniez wyrobic z z odcedzoną aromatyzowaną oliwą. Kiedy ciasto wchłonie oliwę dzielimy je na dwie części: pierwszą rozwałkowaną rozkładamy na blasze posmarowanej oliwą. Na niej kładziemy, a raczej wciskamy jedną po drugiej kulki winogron. Cukrzymy lekko warstwę winogron i przykrywamy ją drugą częścią ciasta. Na wierzchu rozkładamy warstwę winogron i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika. Kiedy ciasto nabierze złotego koloru możemy je wyjac z piekarnika i podawac do jedzenia.


Pandiramerino (Pan di Ramerino)
Składniki:
  • 500 gram maki
  • 75 gram cukru
  • 50 gram oliwy z oliwek
  • 50 gram drożdży piwnych
  • 150 gram rodzynek
  • rozmaryn roztarty
  • sól
  • 1 żółtko

Przygotowanie:
Mieszamy mąkę z cukrem, usypujemy górkę, na środku robimy dziurkę i wlewamy do niej oliwę, drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie. Wyrabiamy ciasto, dodajemy trochę soli. Na końcu dodajemy rozmaryn i rodzynki namoczone wcześniej w wodzie (przez 10 minut) i osuszone ściereczka. Wyrabiamy ciasto, jeśli będzie zbyt gęsto dodajemy wodę, a następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez około pół godziny. Wyrabiamy bułeczki, które lekko nacinamy nożem (kształt krzyża), smarujemy ich wierzch roztrzepanym żółtkiem.
Na wysmarowanej masłem blasze rozkładamy bułeczki i pieczemy w piekarniku w 180° stopni przez około 10 minut. 

Jezynowa tarta

Skladniki:
  • 500 gram maki pszennej
  • Dzem domowy z jezyn
  • 3 jaja
  • 1 ½ szklanki cukru pudru
  • 250 gram masla,
  • Skorka z cytryny

Przygotowanie:
Usypujemy gorke z maki, na srodku robimy dziurke do ktorej wrzucamy cukier,jaja, maslo i kawaleczki skorki cytrynowej. Zagniatamy ciasto.
Do wysmarowanej maslem formy wkladamy ¾ ciasta, brzeg formy musi byc zalepiony ciastem. Nastepnie rozkladamy rownomiernie dzem jezynowy.Na koncu robimy dlugie ruloniki z ciasta i ukladamy je tak na dzemie,by stworzyly “kratke” na ciescie. Pieczemy w piekarniku przez okolo pol godziny.

Melatello con le noci

Skladniki:
  • 300 gram miodu
  • 500 gram maki pszennej
  • 2 jaja
  • 30 gram oliwy z oliwek
  • 100 gram obranych zmielonych wloskich orzechow
  • proszek do pieczenia
  • maslo do wysmarowania formy
  • do ozdoby: 50 gram wloskich orzechow
  • 100 gram miodu
Przygotowanie:
Do jaj dodajemy make i miksujemy.Wlewamy roztopiony cieply miod, zmielone orzechy, oliwe i proszek do pieczenia. Ciasto wlewamy do formy uprzednio wysmarowanej maslem i pieczemy w temepraturze 180 stopni.
W miedzy czasie przygotowujemy polewe do ciasta:do garnuszka wlewamy 100 gram miodu i pozostawiamy go na malym ogniu az stanie sie karmelem (nabierze brazowawego koloru), na koncu wrzucimy dosc duze kawalki orzechow. Kiedy ciasto bedzie upieczone,wyjmujemy je z piekarnika i polewamy masa karmelowa.

Arrotolati al limone
Skladniki na 6 osob:
  • 12 lyzek maki
  • 6 lyzek cukru
  • 4 jaja
  • 4 cytryny
  • szczypta soli
  • olej do smazenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Wyrabiamy ciasto z: maki, 2 lyzek cukru, jaj i szczypty soli. Stolnice posypujemy dosc gruba warstwa maki. Rozwalkowujemy ciasto.Smarujemy je wycisnietym sokiem z cytryny, posypujemy 4 lyzkami cukru i starta skorka z cytryn. Zawijamy ciasto w rulon. Kroimy go da paski o szerokosci 1,5 cm.Ruloniki wrzucamy na patelnie z rozgrzanym olejem. Smazymy do momentu az zbrazowieja.Gotowe posypujemy cukrem pudrem.
 Arrotolati al limone


Croccolato di Siena
Skladniki na 6 slodkosci:
  • 3 lyzki cukru
  • 6 lyzek miodu
  • 50 gram obranych orzechow laskowych
  • 50 gram obranych migdalow
  • skorka z polowy pomaranczy
  • troche skorki z cedru (ja nie dodalam,bo nie mialam)
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady

Przygotowanie:
W rondelku rozpuszczamy 3 lyzki cukru z 3 lyzkami miodu. Doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy kandyzowana skorke z pomaranczy.Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pokrojone na kawalki orzechy, migdaly i polewamy 3 lyzkami miodu.  Ksztaltujemy male prostokaty (forma batonika). Odstawiamy do ostygniecia i zastygniecia. W kapieli wodnej rozpuszczamy czekolade i polewamy nia nasze Croccolato (obtaczamy Croccolato w czekoladzie).
 Croccolato di Siena

Scarpaccia viareggina
Skladniki:
  • 500 gram cukinii
  • 150 gram maki
  • 150 gram cukru
  • 2 jaja
  • 50 gram masla
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pol szklanki mleka
  • sol
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
W glebokim naczyniu wsypcie make, cukier, jaja, roztopione maslo, cukier waniliowy, letnie mleko i szczypte soli. Wymieszajcie wszystkie skladniki. Dodajcie cukinie pokrojona na cienkie plasterki. Mase cukiniowa wklejcie do tortownicy uprzednio wysmarowanej oliwa z oliwek. Pieczcie przez 1 godzine w temperaturze 180 stopni.


Schiacciata di Pasqua (Toskanskie wielkanocne ciasto)
Skladniki:
  • 500 gram maki
  • 250 gram cukru
  • 80 gram masla
  • 5 jaj
  • 30 gram drozdzy piwnych
  • 5 lyzek kandyzowanej skorki pomaranczowej
  • 40 gram rodzynek
  • 2 lyzki ziaren anyzu

Przygotowanie:
W polowie szklanki z ciepla woda rozpuszczamy drozdze, dodajemy 2 lyzki maki i odstawiamy chwile do wyrosniecia. Wyrosniete drozdze wlewamy do pozostalej maki i zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godziny (przykrywamy sciereczka). Nastepnie dodajemy roztopione maslo, 4 jaja, cukier,starte w mozdziezu ziarna anyzu, skorke pomaranczowa, rodzynki i na nowo zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrosniecia na 2-3 godziny. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym zoltkiem.Ciasto wkladamy do formy wysmarowanej maslem i pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni.


Ciambellone
Skladniki:
  • 500 gram maki
  • 300 gram cukru
  • 4 jaja
  • 100 gram masla
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml rumu lub brandy
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • starta skorka z 1 cytryny
  • szczypta soli
Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy maslo. Jaja miksujemy z cukrem na biala mase. Dodajemy do niej: make, mleko, maslo, alkohol, szczypte soli, proszek do pieczenia, starta skorke z cytryny.Okragla forme z dziurka smarujemy maslem. Wlewamy do niej ciasto, ktore pieczemy przez okolo 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Africani
Skladniki na 4 osoby:
  • 4 zoltka
  • 130 gram cukru
  • 30 gram masla
  • 6 lyzek maki
  • otarta skorka z 1 cytryny 
  • pol lyzeczki cynamonu
Przygotowanie:
Miksujemy zoltka z cukrem. Dodajemy pozostale skladniki i dokladnie wszystko mieszamy. Do malych foremek wlewamy po dwie lyzki ciasta. Pieczemy 15-20 minut w tmperaturze 180 stopni.
 Africani 
Toskanskie ciasto fasolowe
Skladniki:
  • 400 gram suchej bialej fasolki
  • 5-6 lyzek maki
  • 250 gram cukru
  • 3 jaja
  • 70 gram kandyzowanej skorki pomaranczowej
  • 3 lyzki proszku do pieczenia


Przygotowanie:
Przez cala noc moczymy w wodzie fasole. Nastepnie gotujemy ja w osolonej wodzie. Mielimy w mikserze na jednolita mase. Dodajemy do niej zoltka,make,cukier,skorke pomaranczowa i proszek do pieczenia. Na koncu ubijamy piane z bialek i dodajemy ja do ciasta. Prostokatna forme smarujemy maslem i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.
Toskanskie ciasto fasolowe

Benzone
Skladniki:
  • 4 jaja
  • 300 gram maki
  • 100 gram maki ziemniaczanej
  • 150 gram masla
  • pol szklanki mleka
  • 250 gram cukru
  • 2 lyzki proszku do pieczenia
  • starta skorka z 1 cytryny i 1 pomaranczy
  • 100 gram rodzynek
  • 50 gram owocow kandyzowanych
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Moczymy rodzynki w cieplej wodzie (przez pol godziny). Nastepnie osuszamy na sciereczce i mieszamy z 1 lyzka maki. Jaja miksujemy z cukrem na jednolita jasna mase. Dodajemy schlodzone, stopione maslo oraz rodzynki, starta skorke cytrynowa i pomaranczowa. Dokladnie mieszamy. Powoli dodajemy 2 rodzaje maki, proszek do pieczenia, owoce kandyzowane. Mieszamy mikserem. Jesli ciasto jest zbyt geste, dodajemy mleko. Okragla forme wysmarowujemy maslem, wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest juz suche, jesli na czubku jest jeszcze mokre, to oczywiscie przedluzamy czas pieczenia. Ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Czeresniowe ravioli

Skladniki na ciasto:
  • 300 gram maki
  • 150 gram masla
  • 120 gram cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Skladniki na farsz:
  • 500 gram bardzo ciemnych czeresni
  • 2 lyzki cukru
  • starta skorka z 1 cytryny
  • 150 ml likieru czeresniowego lub wisniowego
  •  
Pozostale skladniki:
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Ze wskazanych wyzej skladnikow zagniatamy ciato. Tworzymy z niego kule, owijamy w celofan i wkladamy do lodowki na min. 30 minut. Obieramy czeresnie z pestek, kroimy na polowe, mieszamy z cukrem, starta skorka z cytryny oraz likierem. Pozostawiamy na 1 godzine. Wyjmujemy ciasto z lodowki, rozwalkowujemy je grubo na posypanej maka stolnicy. Z ciasta wykrawamy prostokaty, na kazdym z nich kladziemy po 2-3 czeresnie. Ksztaltujemy ravioli. Rozkladamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Wkladamy do pieca na 10-15 minut, nagrzanego do 180 stopni. Gotowe ravioli posypujemy cukrem pudrem.

Zuccherini z gor Amiata
Skladniki:
  • 400 gram maki
  • 3 jaja
  • 150 gram cukru
  • 150 ml mleka
  • 1 szklaneczka wody
  • pol lyzeczki ziaren anyzu
  • pol opakowania proszku do pieczenia
  • 2 lyzki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy make, jaja, 20 gram cukru, proszek do pieczenia, ziarna anyzu, mleko i oliwe. Zagniatamy ciasto, ktore odstawiamy na pol godziny.
Z ciasta formujemy cienkie paski o dlugosci 10-12 cm, zlepiamy konce i odkladamy na blache (wylozona papierem do pieczenia).
Ciasteczka pieczemy okolo 30 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do ostygniecia.
Do malego garnuszka wlewamy szklaneczke wody, dodajemy 130 gram cukru.Gotujemy na wolnym ogniu do momentu kiedy woda zaczyna "gestniec". Utworzy sie syrop cukrowy, w ktorym maczamy nasze ciasteczka.
Nastepnie odlawiamy je i odstawiamy do wyschniecia (najlepiej na jakiejs kratce).


Torta di pane e amaretti
Skladniki:
  • 1 kg czerstwego chleba
  • 1 litr mleka
  • 3 lyzki cukru
  • 200 gram ciasteczek amaretti
  • 3 jaja
  • 40 gram rodzynek
  • troche masla do wysmarowania formy
Przygotowanie:
W robocie kuchennym rozdrabniamy ciasteczka amaretti. Kroimy na kromki chleb, wkladamy do miseczki i zalewamy mlekiem. Odczekujemy 20 minut, by chleb wchlonal mleko. Wkladamy go robota kuchennego i dodajemy cukier, rozdrobnione amaretti, 3 zoltka i wszystko razem miksujemy. W garnuszku ubijamy bialka na sztywna piane. Z robota kuchennego wyjmujemy mase chlebowa, wlewamy ja do miski. Dodajmy rodzynki oraz piane z bialek. Wszystko delikatnie mieszamy.
Do tortownicy wysmarowanej maslem wlewamy mase chlebowa. Wkladamy do piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez 20 minut.



Wiejskie ciasteczka z Toskanii
Skladniki:
  • 250 gram maki
  • 250 gram cukru
  • 70 gram orzechow wloskich
  • 40 gram kandyzowanej skorki pomaranczowej
  • 10 gram ziaren anyzu
  • 1 lyzka cynamonu
  • 1 szklanka wody
    Przygotowanie:
    W robocie kuchennym miksujmy: orzechy i ziarna anyzu. Dodajmy do nich pokrojona na kawalki skorke pomaranczowa i cynamon.
    Do garnuszka wlewamy wody oraz cukier. Gotujemy do momentu, az utworzy nam sie lepki syrop. Wsypujemy do niego nasza mieszanke orzechowa i mieszamy.
    Do plastikowej miski lub garnka wsypujmy make oraz syrop orzechowy. Zagniatamy ciasto. Jesli potrzeba dodajemy troche maki. Z ciasta formujemy dlugie, 1,5-2 centymetrowe ruloniki, ktore zamykamy na koncach. Rozkladamy je na blasze pokrytj papierm do pieczenia.
    Ciasteczka pieczemy 25 minut w temperaturze 180 stopni. Moja rada: po upieczeniu od razu wyjmijcie je z piekarnika i odstawcie do ostudzenia.



    Frittelle di mele
    Skladniki:
    • 2 duze jablka
    • 150 gram maki
    • 1 jajo
    • 2 lyzki oliwy z oliwek
    • cukier puder do posypania
    • woda
    • olej do smazenia


    Przygotowanie:
    Obieramy jablka ze skorki, Pozbawiamy je srodka i tniemy na plastry o grubosci 0,5 cm. Zoltko oddzielamy od bialka. Do miski wrzucamy make, zoltko, oliwe i dodajemy tyle wody, zeby zrobic niezbyt geste ciasto. Bialko miskujemy na sztywna piane, dodajemy do ciasta. Mieszamy. W ciescie maczamy plastry jablek i obtaczamy je po obydwu stronach.Plastry jablek wrzucamy na rozgrzany olej (oliwe). Smazymy do momentu kiedy frittelle zbrazowieja.
    Gotowe kladziemy na papierowym reczniku, w celu wchloniecia oleju. Frittelle ukladamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem.

    Pan giallo
    Skladniki:
    • 250 gram maki pszennej
    • 250 gram maki kukurydzianej
    • 100 gram cukru
    • 100 gram masla
    • 2 jaja
    • 1 lyzka proszku do pieczenia
    • starta skorka z 1 cytryny
    • sol
    • (ewentualnie troche mleka)
    Przygotowanie:
    Maslo rozpuszczamy i odstawiamy do ostygniecia. Mieszamy ze soba dwie maki. Dodajemy do nich: cukier, proszek do pieczenia, szczypte soli, starta skorke cytrynowa, jaja i maslo. Wyrabiamy ciasto. Jesli jest zbyt geste, dolewamy troche mleka.
    Do formy wysmarowanej maslem wlewamy ciasto. Pieczemy 30-35 minut w temperaturze 180 stopni.

    Mleczne ciasto (Torta di latte)
    Skladniki:
    400 ml mleka
    250 gram maki
    3 lyzki cukru
    3 jaja
    1 opakowanie cukru waniliowego
    1-1,5 lyzki cynamonu
    maslo do wysmarowania blachy oraz bulka tarta do posypania blachy

    Torta al latte

    Przygotowanie:
    W misce rozbijamy jaja i miksujmy je z cukrem. Dodajmy mleko, cukier waniliowy i cynamon. Miksujemy. Dodajemy powoli make i miksujemy na jednolita mase.
    Okragla blache smarujemy maslem oraz posypujemy bulka tarta.
    Wlewamy do niej ciasto. Pieczemy 40 - 45 minut, az ciasto lekko zbrazowieje.



    Budyn po sienensku

    Skladniki:
    1, 5 litra mleka
    500 gram ryzu
    250 gram cukru
    4 jaja
    50 gram masla
    150 gram owocow kandyzowanych
    1 opakowanie cukru waniliowego
    otarta skorka z 1 cytryny (ewentualnie pomaranczy)
    50 gram orzechow pinolowych
    50 gram orzechow wloskich
    30 gram orzechow pistacjowych

    kakao do posypania
    cukier waniliowy oraz cukier puder do posypania


    Przygotowanie:

    W garnku zagotowujemy mleko, na ktore wrzucamy ryz i cukier. Gotujemy do momentu az wchlonie sie mleko. Jesli ryz jest jeszcze twardy, to dolewamy troche mleka.
                                             Budinone alla senese
     
    W drugim garnku wbijamy jaja z cukrem waniliowym, nastepnie dodajemy owoce kandyzowane, maslo, starta skorke z cytryny lub pomaranczy, orzechy pinolowe oraz pokrojone na kawalki orzechy wloskie i pistacjowe.
    Ugotowany ryz mieszamy wraz ze wszystkimi owocami kandyzowanymi i orzechami.
    Tortownice wysmarowujemy maslem, wlewamy ciasto. Wierzch posypujemy cukrem pudrem, kakao oraz odrobina cukru waniliowego. Pieczemy okolo 40 minut w 250 stopniach.

    Pasimata
    Skladniki:
    400 gram maki
    2 jaja
    150 gram cukru
    2 lyzki ziaren anyzu
    100 gram masla
    30 gram swiezych drozdzy
    szczypta soli
    Pasimata
    Przygotowanie:
    Rozpuscic drozdze w bardzo malej ilosci cieplej wody. Miskowac jaja z cukrem. 
    Dodac make, roztopione maslo, drozdze oraz sol. Ciasto wlozyc do formy wysmarowanej maslem i posypanej maka. Zostawic min.2 godziny do wyrosniecia (przykryte sciereczka).
    Posypac ziarnami anyzu.
    Piec okolo godziny w temperaturze 180 stopni.
    Pasimata moze miec ksztalt prostokatny z wydluzonymi bokami lub moze byc okragla.

    Obserwacje: gdybym miala zrobic to ciasto po swojemu, to do samego ciasta dodalabym ziarna anyzu, a potem odlozyla do wyrosniecia.