niedziela, 16 września 2012

Ziemniaki po toskansku - druga odslona

Bylo juz o zapiekanych ziemniakach po toskansku. Dzisiaj pora na ziemniaki duszone w pomidorach. Oczywiscie po toskansku.

Patate all'ortolana

Skladniki:
6 sredniej wielkosci ziemniakow
1 duza cebula
6 listkow bazylii
2-3 zabki czosnku
250 ml przecieru pomidorowego
6 lyzek oliwy z oliwek
okolo 250 ml rosolu (warzywnego lub miesnego) lub wody
sol


Przyrzadzenie:
Ziemniaki obrac ze skorki, pokroic na dosc duze kawalki. Obrac zabki czosnku, drobno posiekac.


Na patelni, na ktorej uprzednio rozgrzalismy oliwe z oliwek wrzucamy: czosnek, nastepnie cebule pokrojona na male kawalki.


Gdy cebula zarumieni sie dodajemy przecier pomidorowy oraz listki bazylii.  Wszystko dusimy na wolnym ogniu przez 50-60 minut.


Jesli ziemniaki zaczna przywierac do patelni, nalezy dodac troche rosolu lub wody. Pod koniec gotowania przecier pomidorowy musi byc gesty, a ziemniaki miekkie (ale nie rozpadajace sie).