sobota, 8 września 2012

Schiacciata con l'uva

Zgodnie z prosbami niektorych Czytelnikow oraz Czytelniczek przedstawiam przepis na schiacciate z winogronami - typowo toskanski przepis.

Schiacciata con l'uva

Skladniki na ciasto:
500 gram maki
pol szklanki wody
30 gram drozdzy
sol

Pozostale skladniki:
cukier 100 gram
1 kg czarnych winogron
okolo 6 lyzek oliwy z oliwek


Przygotowanie:
Do cieplej,przegotowaniej wody dodajemy dwie lyzki maki, rozpuszczamy drozdze. Odstawiamy do wyrosnienia. Nastepnie wlewamy je do maki. Dodajemy 3 lyzki oliwy, szczypte soli.


Zagniatamy ciasto i odstawiamy na 2 godzinki (przykryte sciereczk) do wyrosniecia.

Kulki winogron mieszamy (w miseczkce) z 2 lyzkami oliwy i 3 lyzkami cukru.
Wyrosniete ciasto dzielimy na dwie czesci.
Prostakatna forme (moze byc duza forma do pizzy) smarujemy lyzka oliwy. Kladziemy pierwsza czesc rozwalkowanego ciasta.


"W ciasto" wciskamy kulki winogron (750 gram winogron). Jedna obok drugiej. Tak wypelniamy cala powierzchnie ciasta.


Przykrywamy ja druga czescia rozwalkowanego ciasta. Na wierzchu wciskamy pozostale 250 gram winogron oraz polewamy oliwa (pozostala w miseczce po winogronach) i pozostalym cukrem.


Pieczemy okolo 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.