środa, 6 czerwca 2012

Olmi jak co miesiac

Tym razem na wspolny obiad po eko-targu przygotowalam ciasto bananowe. Przepis pochodzi z książki 100 Best Vegan Baking Recipes Krisa Holecheka.

Weganskie ciasto bananowe

Składniki: 

1 1/2 szklanki mąki 
1/3 szklanki oleju 
1/3 szklanki brązowego cukru 
1/3 szklanki mleka roślinnego 
2 dojrzałe banany 
2 łyżeczki proszku do pieczenia 
szczypta soli
(mozemy dodac rodzynki lub orzechy - ja dodalam rodzynki)


Przygotowanie:

Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól, a w drugiej misce olej oraz cukier. Banany rozgniatamy lub miksujemy, dodajemy je do płynnych składników razem z mlekiem i dokładnie miksujemy. Łączymy składniki suche z mokrymi. Na koncu dodajemy bakalie.
Ciasto przekładamy do formy nasmarowanej oliwa i pieczemy około 45-50 minut w 180 stopniach. 

Ciasto wszystkim smakowalo. Gdy ktos probuje je po raz pierwszy sadzi, ze jest to ciasto orzechowe. Banan jest trudno wyczuwalny.


Tak sie zlozylo, ze w tych dniach wypadaly urodziny Grazi, dlatego tez przy moim ciescie odspiewalismy jej: Tanti auguri a te!