niedziela, 3 czerwca 2012

Czosnek w oliwie

Zastanawiacie sie, co sie stalo z czosnkiem z zeszlego tygodnia. Czy nadal lezy w zalewie octowej? Otoz nie, zgodnie z przepisem odcedzilam go po dwoch dniach "lezakowania". Przepis przedstawiam dopiero dzisiaj, bo ostatnio nazbieralo sie wiele postow, ktore cierpliwie czekaly na swoja kolejke.

Czosnek w oliwie

Skladniki:
4 glowki czosnku
okolo 200 ml oliwy z oliwek
2 szklanki octu
2-3 peperoncino
tymianek (ilosc wedlug uznania)
2 lyzki grubej soli


Przygotowanie:
Obrane zabki czosnku wkladamy do miseczki...


...w ktorej przygotowalismy zalewe octowa: dodalismy 2 szklanki octu, 2 szklanki wody oraz 2 lyzki grubej soli.
Czosnek musi plywac w tej zalewie przez 2 dni. Co jakis czas mieszamy zawartosc miseczki.


Po uplywie dwoch dni odcedzamy czosnek z zalewy, osuszamy go na sciereczce, posypujemy peperoncino i tymiankiem (moga byc rowniez inne ziola, rowniez lisc laurowy), dokladnie mieszamy. Wkladamy do sloiczkow i zalewamy oliwa. Zakrecamy.
Sloiki pasteryzujemy.


Notka: to co mnie zdziwilo - to, ze drugiego dnia lezenia w zalewie czosnek zmienil kolor. Nie wiem dlaczego.
2 notka: przpis jest ogolno - wloski, a nie toskanski.