czwartek, 24 maja 2012

Tagliatelle z kwiatami cukinii

Uwielbiamy swiezy makaron, w Pistoi sa 2-3 sklepiki, ktore robia ravioli, gnocchi oraz rozne rodzaje klasycznej pasty: penne, rigatoni itd.
Tym razem poszlysmy kupic tagliatelle. Zobaczcie jak pani je tnie dla nas:


A z tagliatelli wyczarujemy toskanskie danie. Oto ono:

Tagliatelle con fiori di zucchini

Skladniki na 2 glodne osoby:
220 gram tagliatelli
2 cukinie
6 kwiatow cukinii
1cebula
1 lodyga selera naciowego
3 galazki natki pietruszki
kawalek boczku (w wersji tradycyjnej, ja nie dodalam)
1 pomidor lub 100 ml przecieru pomidorowego
szklanka rosolu (ewentualnie woda)
4 lyzki oliwy z oliwek
sol i pieprz

Przygotowanie:
Na patelnie, na ktorej uprzednio rozgrzalismy oliwe z oliwek, wrzucamy cebule pokrojona na kawaleczki.


Kiedy zarumieni sie, dodajemy pokrojona: lodyge selera, natke pietruszki, boczek (ja go nie dodalam).


Na koncu wrzucamy pokrojona cukinie i kwiaty cukinii, dodajemy soli i pieprzu do smaku.


Kiedy warzywa beda uduszone (miekkie) dodajemy pokrojonego pomidora lub przecier pomidorowy. Jesli sos bedzie zbyt gesty mozemy wlac troche rosolu lub wody.

 Ja dodalam duzo przecieru pomidorowego (na pomidory jeszcze nie sezon), duzo bo tak lubi Julcia

Gotujemy tagliatelle, odcedzamy z wody i mieszamy z sosem.


Tagliatelle con fiori di zucchini