sobota, 28 kwietnia 2012

Torta di mele

Wczoraj z Julcia upieklysmy toskanskie ciasto z jablkami. Zastanowil mnie fakt, ze do przepisu nie dodaje sie zadnego tluszczu. No, ale skoro taki jest przepis, to tak zrobilam. I wyszedl znakomicie!

Torta di mele

Skladniki:
400 gram maki
240 gram cukru
4 jaja
starta skorka z cytryny
2 jablka
1 lyzeczka proszku do pieczenia
maslo do wysmarowania formy

Przygotowanie:
Jaja miskujemy z cukrem na jednolita, jasna mase.


Dodajemy do niej make, 235 gram cukru, starta skorke z cytryny, proszek do pieczenia.


Miksujemy.  Jesli ciasto jest zbyt geste proponuje dodac troche mleka. Ciasto przekladamy do wysmarowanej formy.


Obrane i pokrojone jablka ukladamy na ciescie. Calosc posypujemy cukrem.


Pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni.

Toskanskie ciasto jablkowe