sobota, 10 marca 2012

Wspolne kucharzenie

Wraz z Ania, blogerka kulinarna z Kuchennymi drzwiami (swietny blog z wieloma przepisami i smakowitymi zdjeciami!), postanowilysmy przyrzadzic ta sama potrawe. Ja we Wloszech, Ania w Polsce. Oto moja relacja i przepis:

                                      Fenkuly w beszamelu:
Skladniki na 4 osoby:
5-6 fenkulow
50 gram masla
50 gram maki
0,5 litra mleka
galka muszkatolowa
bulka tarta
2 lyzki oliwy z oliwek
sol i pieprz

Przygotowanie:
Pokroic fenkuly na grube kawalki.


Gotowac w osolonej wodzie.


Wyjac jak beda jeszcze lekko twardawe.


Przygotowac sos beszamelowy:
Rozpuszczamy maslo, do ktorego dodajemy make.  Zdejmujemy z ognia i mieszamy, tak by nie utworzyly sie grudki.Stawiamy sos na ogniu, dolewamy mleka i mieszamy az sos bedzie gesty. NA koncu dodajemy sol,pieprz i galke muszkatolowa.
Zaroodporna forme smarujemy oliwa z oliwek oraz posypujemy tarta bulka.   Kladziemy gotowane fenkuly. Polewamy sosem beszamelowym i posypujemy swiezo zmielonym pieprzem.


Pieczemy 5 minut w temperaturze 250 stopni. Wylaczamy piekarnik, danie posypujemy tarta bulka oraz wkladamy jeszcze raz na 5 minut do (zgaszonego) piekarnika.


Podajemy gorace.
Smacznego i milego weekendu Wam wszystkim zycze!