środa, 8 lutego 2012

Slodkie kasztany juz wkrotce

Jak podoba Wam sie opis ksiazki:

Pojechała, zobaczyła, zawładnęła sercem pewnego Włocha i została. Mieszka tam już od czternastu lat, pracuje , wychowuje małą córeczkę i wciąż nieodmiennie zachwyca się pięknem toskańskiego krajobrazu, tutejszymi zwyczajami i klimatem. O miejscu, które wybrała na swój dom opowiada w sposób porywający, z prawdziwym uczuciem i smakiem, nie tylko tym literackim, ale też kulinarnym. Opowieść o włoskiej codzienności, świętowaniu, testowaniu kandydatek na żonę dla prawdziwego Włocha przeplatają pobudzające apetyt przepisy na dania kuchni toskańskiej, których zapach wręcz unosi się nad kartami tej niezwykle wciągającej historii.

Przyprawa do mies i ryb wedlug Lori

Kilka dni temu zamaszyscie zapukala do mnie sasiadka z gory. Zapytala, czy w te mrozy wychodze z domu, bo potrzebuje pilnie mnostwo szalwii oraz natki pietruszki. Zaciekawiona spytalam o przyczyne. Okazalo sie, ze z szalwii oraz rozmarynu (natka pietruszki sluzy jeszcze do czegos innego) mozna zrobic swietna przyprawe do mies i ryb.


Wystarczy zmielic wszytko na drobny mial, dodac soli, wlozyc do sloiczka i przechowywac w lodowce. 
Jesli chcecie, sprobujcie przepisu Lori. Sadzac po zapachu swiezej szalwii oraz rozmarynu pomysl na taka przyprawe jest doskonaly.