wtorek, 7 lutego 2012

Pieczywo pochodzenia zwierzecego

Wczoraj odwiedzilam Irene z piekarni. Julcia zakupila pizze oraz schiacciate. Podczas gdy sie nimi zajadala ja i Irene rozmawialysmy o roznych sprawach. Irene nie wiedziala, ze jestem wegetarianka. Jak tylko o tym uslyszala powiedziala mi, ze miekka (puszysta) schiacciata robiona jest na smalcu.


To samo tyczy sie wszystkich buleczek zwanych panini all'olio. Jak to -spytalam zdumiona. Przeciez jak sama nazwa wskazuje all'olio- oznacza, ze zawieraja oliwe.
- Nie -odpowiedziala Irene- to tylko taka nazwa, tak naprawde jest w nich smalec. W supermarketach panini all'olio nazywane sa: panini allo strutto, czyli bulki ze smalcem.
Nie powiem, ale zostalam zaskoczona.
Jedynymi bulkami bez smalcu sa rosette - rozyczki puste w srodku.
Zaciekawiona opowiesciami Irene polecialam do pobliskiego supermarketu i sprawdzilam napis na opakowaniu z bulkami.


Miala racje. 4% zawartosci bulki to smalec.