piątek, 2 grudnia 2011

Ciasteczka z nutella

Dostalysmy w prezencie sloik nutelli. Poszperalysmy troche w przepisach i znalazysmy wloski przepis na ciasteczka z nutella. Wspanialy pomysl, by ugoscic naszych gosci!

Wloskie ciasteczka z nutella
Skladniki:
500 gram maki
150 gram cukru
120 gram miekkiego masla
1 cytryna
3 jaja
1 lyzka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
nutella - mniej wiecej pol sloika
cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Wyrabiamy kruche ciasto z: maki, cukru, masla, jaj, proszku do pieczenia, cukru waniliowego oraz startej skorki z cytryny. Ostawiamy do lodowki na pol godziny (ciasto owijamy w celofan). Nastepnie  dzielimy je 4 czesci i kazda z nich rozwalkowujemy. Wykrawamy kolka (wielkosc zalezy od was).


Na jednym kolku kladziemy troche nutelli, ciastko zamykamy drugim kolkiem, dokladnie lepimy brzegi, zeby czekolada nie wyplynela podczas pieczenia.


Pieczemy przez maksimum 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Gotowe ciasteczka posypujemy cukrem pudrem.

 Biscotti alla nutella