poniedziałek, 7 listopada 2011

Berlingozzo bez dziurki

W sobote popoludniu pojechalam do mojej kolezanki, ktora mieszka w gorach. A ze nie chcialam pojsc z pustymi rekami, to upieklam cos klasycznego, toskanskiego. Oto przepis:

Berlingozzo
Skladniki:
400 gram maki
4 jaja
200 gram cukru
100 gram masla
100 ml mleka
1 lyzka proszku do pieczenia
starta skorka z 1 cytryny
szczypta soli

Przygotowanie:
Rozpuszczamy maslo, wlewamy je do pozostalych skladnikow. Miksujemy na jednolita mase. Wkladamy do piekarnika na 40 minut (180 stopni).

Berlingozzo bez dziurki

Adnotacje: w wersji tradycyjnej Berlingozzo piecze sie w formie z dziurka. Ja jednak w tym calym pospiechu chwycilam tortownice i o dziurce przypomnialam sobie dopiero w momencie wkladania ciasta do piekarnika...