poniedziałek, 8 sierpnia 2011

Chiucco

Rozpoczynamy nowy tydzien. Pora wiec na nowy toskanski przepis.

Chiucco
Skladniki:
  • 500 gram szpinakow
  • 3 ziemniaki sredniej wielkosci
  • 1 biala cebula
  • 3 cukinie
  • 2 lyzki maki kukurydzianej
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 3 lyzki oliwy z oliwek
  • sol i pieprz

Przygotowanie:
W osolonej wodzie gotujemy szpinak (uprzednio umyty, mozemy tez uzyc mrozonego szpinaku). Odcedzamy go, wyciskamy z wody, tniemy na drobne kawaleczki.
Obrane ziemniaki i cukinie kroimy na male kawalki.


 Gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Odcedzamy. W duzym naczyniu mieszamy szpinak, cukinie, ziemniaki, pokrojona na kawalki cebule, make kukurydziana, jajo, 2 lyzki oliwy, sol i pieprz.
3/4 ciasta francuskiego rozkladamy w prostokatnej formie.


Na ciasto wlewamy mase warzywna, zakrywamy pozostala czescia ciasta francuskiego. Wierzch nakluwamy widelcem i pokrapiamy oliwa.


Wkladamy do piekarnika na 30-35 minut (temperatura 180 stopni) do momentu az ciasto lekko zbrazowieje.

Chiucco