środa, 13 lipca 2011

Nutella wedlug Wilmy

Okazuje sie, ze w bardzo latwy sposob mozna wykonac nutelle w domu. Oto jak Wilma wyjasnia jak to sie robi:


A teraz podam szczegolowy przepis:

Nutella wedlug Wilmy
Skladniki:
  • 100 gram obranych orzechow laskowych
  • 80 gram cukru trzcinowego
  • 100 gram gorzkiej czekolady
  • 3-4 lyzki smietany do ubicia

Przygotowanie:
Na patelni prazymy obrane orzechy laskowe.


Wkladamy je do miksera, dodajemy cukier i mielimy na drobniutenka mase (mozemy uzyc tez blendera).


W kapieli wodnej roztapiamy czekolade, dodajemy do niej orzechy z cukrem oraz smietane.


Mieszamy dokladnie do momentu,kiedy masa bedzie jednolita i podczas probowania nie bedziemy czuc "zgrzytania" cukru.

Nutella wedlug Wilmy

I tak oto nasza nutella jest gotowa!


Dwie wazne rady plus jedna informacja:
1.Orzechy musza byc zmielone na bardzo bardzo drobniutko.
2.Koniecznie nalezy dodac smietany.Probowalam bez, ale masa wyszla zbyt twarda i nie dalo sie jej rozsmarowac na kromce chleba.
3.W przepisie Wilma podaje 100 gram gorzkiej czekolady. Ja nastepnym razem dodam 50 gram gorzkiej i 50 gram mlecznej. Bedzie ona lagodniejsza w smaku. Osobiscie nie jestem wielbicielka gorzkiej czekolady.

Nutelle przechowujemy w lodowce. Naturalnie nie ma ona dlugeigo okresu do spozycia, ale zapewniam ze jest tak dobra, ze dlugo w tej lodowce nie postoi!