wtorek, 7 czerwca 2011

Mleko migdalowe

Moj maz jest ekspertem od przepisu na mleko migdalowe. Przygotowuje je prawie codziennie. Jeden litr schlodzonego napoju znika w mgnieniu oka. Jest pelen witamin i mineralow. Polecany dla Wegan!
Podaje przepis:

Mleko migdalowe wedlug Alessandro
Skladniki:
  • 250 gram migdalow
  • 1 litr wody (z butelki lub zimnej uprzednio przegotowanej)
  • do poslodzenia wedlug uznania: zwykly cukier, cukier trzcinowy, syrop z agawy, miod

Przygotowanie:
Nieobrane migdaly wkladamy do miseczki z woda, pozostawiamy je na 8-10 godzin. Nastepnie obieramy ze skorki, miksujemy. Zmielone migdaly wkladamy do sciereczki (najlepiej tetrowej). Robimy zawiniatko, ktore wkladamy do garnuszka z 1 litrem wody. Sciereczke kilkakrotnie maczamy i wyjmujemy na powierzchnie. Nastepnie wyciskamy mleko, ktore sie utworzylo w sciereczce. Mleko slodzimy do smaku. Spozywamy je w ciagu 24-36 godzin. Przechowujemy w lodowce.