sobota, 4 czerwca 2011

Czeresniowe ravioli

Przedstawiam Wam bardzo fajny przepis na slodkie ravioli. Pochodzi on oczywiscie z Toskanii, z miasteczka Lari - slynacego z czeresni.

Czeresniowe ravioli

Skladniki na ciasto:
  • 300 gram maki
  • 150 gram masla
  • 120 gram cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 jajo
  • szczypta soli

Skladniki na farsz:
  • 500 gram bardzo ciemnych czeresni
  • 2 lyzki cukru
  • starta skorka z 1 cytryny
  • 150 ml likieru czeresniowego lub wisniowego
  •  
Pozostale skladniki:
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Ze wskazanych wyzej skladnikow zagniatamy ciato. Tworzymy z niego kule, owijamy w celofan i wkladamy do lodowki na min. 30 minut.


Obieramy czeresnie z pestek, kroimy na polowe, mieszamy z cukrem, starta skorka z cytryny oraz likierem. Pozostawiamy na 1 godzine.


Wyjmujemy ciasto z lodowki, rozwalkowujemy je grubo na posypanej maka stolnicy. Z ciasta wykrawamy prostokaty, na kazdym z nich kladziemy po 2-3 czeresnie. Ksztaltujemy ravioli. Rozkladamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.


Wkladamy do pieca na 10-15 minut, nagrzanego do 180 stopni.
Gotowe ravioli posypujemy cukrem pudrem.

 Czeresniowe ravioli