piątek, 6 maja 2011

Florencka zupa cebulowa

Przyrzadzmy dzis cos na slono (bo ostatnio ciagle bylo slodko). Proponuje najprostsza na swiecie zupe cebulowa rodem z Florencji. Oto przepis:

Florencka zupa cebulowa
Skladniki:
  • 1 kg cebuli (powinny byc czerwone, ja dodalam jednak te biale)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 3 kawalki czerstwego chleba
  • 4 lyzki oliwy z oliwek
  • starty parmezan do posypania
  • sol i pieprz

Przygotowanie:
Na patelni polanej oliwa wrzucamy drobniutko skrojona cebule.


Podsmazamy do momentu kiedy cebula sie zarumieni. Dodajemy soli. Wrzucamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu przez  30-40 minut.


Na glebokich talerzach rozkladamy kawalki chleba (czerstwego lub podpieczonego), a na nie wlewamy zupe. Posypujemy parmezanem oraz swiezo zmielonym pieprzem.

Florencka zupa cebulowa