czwartek, 14 kwietnia 2011

Ciambellone

Juz dawno nic nie pieklam. A to przez ten ciagly bieg. Wczoraj na targu na straganie z "misz maszem" kuchennym (garnki, fartuszki, tarki itd.) znalazlam foremke z dziurka. Kupilam, bo moze sie przydac. Niby juz taka mam, ale troche inna. Foremek nigdy nie za wiele...

Przeznaczenie chcialo, ze ksiazka kucharska otworzyla mi sie na przepisie na okragle ciasto z dziurka. Przedstawiam Wam Ciambellone - jedno z najprostszych ciast toskanskich.
Ciambellone
Skladniki:
  • 500 gram maki
  • 300 gram cukru
  • 4 jaja
  • 100 gram masla
  • 1 szklanka mleka
  • 200 ml rumu lub brandy
  • 2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • starta skorka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy maslo. Jaja miksujemy z cukrem na biala mase. Dodajemy do niej: make, mleko, maslo, alkohol, szczypte soli, proszek do pieczenia, starta skorke z cytryny.

Okragla forme z dziurka smarujemy maslem. Wlewamy do niej ciasto, ktore pieczemy przez okolo 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Po calym domu rozchodzi sie zapach cytrynowy. Mysle,ze zaraz beda pukac do mnie sasiadki...