poniedziałek, 21 lutego 2011

Zytnia ciabatta

Chlebek domowej roboty rozszedl sie w bardzo szybkim tempie. Wnioskuje, ze smakowal. Podaje wiec przepis:
Zytnia ciabatta
Skladniki:
500 gram maki zytniej
25 gram swiezych drozdzy
100 ml oliwy z oliwek
20 gram rodzynek
20 gram zurawiny
20 gram pestek  z dyni
10 gram siemienia lnianego
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozpuszczamy drozdze w letniej przegotowanej wodzie (pol szklanki), dodajemy 2 lyzki maki. Kiedy drozdze wyrosna wlewamy je do miski, dodajemy make, oliwe, rodzynki, zurawine, pestki dyni, siemie lniane, szczypte soli. Zagniatamy ciasto, ktore odkladamy do wyrosniecia. Dzielimy je na dwie czesci, smarujemy maslem dwie prostokatne foremki. Wkladamy nasze chlebki. Pieczemy okolo 40 minut w temperaturze 180 stopni.