poniedziałek, 3 stycznia 2011

Panpepato


Slodkie Panpepato z Umbrii bardzo przypomina wygladem toskanskie ciasto Panforte. Rozni sie tym, ze dodaje sie do niego pieprzu. Dla milosnikow bakalii oraz przypraw polecam te slodycz.

Panpepato
Skladniki:
100 gram obranych migdalow
100 gram orzechow laskowych
100 gram obranych orzechow wloskich
100 gram owocow kandyzowanych
100 gram rodzynek
150 gram gorzkiej czekolady
200 gram miodu
2 lyzki cynamonu
1 lyzka galki muszkatolowej
troche pieprzu

troche maki
Przygotowanie:
Przez 20 minut moczyc rodzynki w cieplej wodzie.  Pokroic na kawalki: orzechy, migdaly, czekolade, dodac owoce kandyzowane, cynamon, galke muszkatolowa, przypruszyc wszytko pieprzem.Na koniec dodac dobrze odsaczone rodzynki.
W garnuszku rozpuscic miod, dodac troche wody. Zagotowac.Wlac do wymieszanych bakalii. Dzieki temu czekolada sie rozpusci.Dodac tyle maki, az bedzie mozna uformowac ciasto. Wysmarowac blache lub wylozyc ja papierem do pieczenia. Wlac ciasto. Piec je 10 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjac z pieca i poczekac az ostygnie. Smacznego!!