środa, 9 marca 2011

Pomaranczowe babeczki

Zainspirowana przepisami wzietymi z targu biologicznego postanowilam zrobic pomaranczowe babeczki. W wersji oryginalnej przepis dotyczyl ciasta pomaranczowego, jednak postanowilam odstapic od reguly. Tym bardziej, ze babeczki sa sympatyczniejsze w jedzeniu. Podaje przepis:

Pomaranczowe babeczki
Skladniki na 15 babeczek:
2 jaja
5 lyzek cukru
10 lyzek maki
5 lyek mleka
5 lyzek oliwy z oliwek
wycisniety sok z 1 pomaranczy
1 lyzeczka proszku do pieczenia
ewentualnie maslo do wysmarowania foremek

Przygotowanie:
Do miski wsypac cukier i ubic z jajami na biala, puszysta mase. Dodac make, mleko, oliwe, sok z pomarancza, proszek do pieczenia. Wszystko wymieszac.
Ciasto wlac do foremek (uprzednio wysmarowanych maslem lub uzyc papierowych form do pieczenia babeczek, muffinsow itd.).
Piec okolo 30  minut w temperaturze 180 stopni. By uatrakcyjnic przepis, babeczki polalam czekolada. Zig zag!!

2 komentarze:

  1. Pyszne babeczki - bardzo lubię wypieki z pomarańczową nutą.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pomarancze sa teraz tansze niz jablka.Zamiast piec szarlotki czy jableczniki,sprobujmy ciast pomaranczowych.Mozna je jesc z pyszna pomaranczowa konfitura,oczywiscie zrobiona w domu!

    OdpowiedzUsuń