środa, 29 grudnia 2010

Frustine

Na wczorajsza kolacje ze znajomymi wykonalam bardzo proste przekaski o nazwie frustine. W Toskanii mozna je czesto kupic w piekarniach. Smakuja dobrze same, z warzywami w occie lub oliwie. Mozna obwinac je szynka parmenska lub toskanska.
Podaje przepis:
Skladniki:
250 gram maki
12 gram swiezych drozdzy
25 gram smalcu
35 gram oliwy z oliwek
100 gram wody
2 lyzki zmielonego rozmarynu
sol



Przygotowanie:
W kubeczku z mala iloscia wody i maki rozpuszczamy drozdze. Nastepnie z maki, wody, drozdzy, smalcu, oliwy rozmarynu wyrabiamy ciasto. Odstawiamy w cieple miejsce do wyrosniecia (ciasto przykrywamy sciereczka).
Z ciasta wyrabiamy “paski”, kladziemy na wysmarowanej blasze.
Pieczemy przez okolo 15 minut w 220 stopniach.

Paczka

Sledzacych bloga pragne poinformowac, ze wczoraj doszla paczka. Cala porwana. Wydaje sie jednak, ze nic nie zginelo. Wrocila mi wiara w firmy spedycyjne...